Hoge bloeddruk (hypertensie)

Wat is het?

Als de druk op de bloedvaten te groot is, spreken we van hoge bloeddruk. Soms heb je een hoge bloeddruk door een (gedeeltelijke) afsluiting van de nierslagader of door een bepaald type bijniertumor (feochromocytoom). Dan moet dit snel opgespoord worden. Daarom is het advies om minstens één keer per jaar je bloeddruk te laten controleren. 

Wat zijn mogelijke klachten? 

Iemand merkt vaak niets van een hoge bloeddruk. Als de bloeddruk heel erg hoog is, dan kun je duizelig worden, wazig zien en hoofdpijn krijgen. Heel zelden ga je braken.

Wat zijn mogelijke behandelingen?

Men moet eerst de oorzaak onderzoeken. Dit is belangrijk want dit kan wijzen op gedeeltelijke afsluiting van de  nierslagader of dat iemand een feochromocytoom heeft. Ook moet er gezocht worden naar meer ‘gewone’ oorzaken, zoals bijwerkingen van medicijnen en leefstijl.

Bloedvaten

Wat is het?

Je bloedvaten kunnen bij NF1 ook aangetast zijn. Een voorbeeld is de vernauwing van één of meerdere  nierslagaders (nierarteriestenose). Dit kan leiden tot hoge bloeddruk of tot het minder werken van de nieren (problemen met de nierfunctie). Vernauwing van de klep tussen longslagader en rechterventrikel van het hart komt ook wel eens voor, net als beroerte. Lees hierover verder in  tabel 7.5 in de  Patiënteninformatie Neurofibromatose type 1

Wat zijn mogelijke klachten? 

Nieren die aangetast zijn door de vernauwing van de nierslagaders, kunnen hoge bloeddruk veroorzaken. De nier kan slechter gaan werken. 

Bij een vernauwing van de klep van het hart kun je vermoeid of kortademig of beide worden.

Wat zijn mogelijke behandelingen?

De vernauwing van de nierslagader of van de klep van het hart behandelt men volgens landelijke – en Europese richtlijnen. 

Wist je dat?

Zelfs als je nog nooit klachten hebt gehad door je NF1, is het belangrijk dat je elk jaar naar je huisarts gaat voor bloeddrukmeting. Een hoge bloeddruk kan namelijk wijzen op complicaties.