Vaccinatie met Comirnaty, het Pfizer/BioNtech vaccin, bij NF

Wij ontvingen de vraag of toepassing van het Pfizer vaccin veilig is voor mensen met NF. Dit vaccin maakt gebruik van de 'mRNA' technologie. Veel van de door ons ontvangen vragen gingen over de veiligheid van dit soort medicijn bij mensen die al een genetische afwijking (NF) hebben. Wij hebben deze vraag voorgelegd bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), onze koepel VSOP (aandachtsgebied erfelijkheid en genetica) en natuurlijk bij ons expertisecentrum ENCORE. Van het CBG ontvingen wij onderstaande reactie. Deze reactie werd inhoudelijk bevestigd door VSOP en ENCORE.

Het vaccineren met het Pfizer vaccin is net zo veilig voor mensen met NF als mensen zonder NF. Het laten vaccineren wordt aangeraden, het CBG geeft een aantal aandachtspunten waar u op moet letten bij het vaccineren. Dit zijn algemene aandachtspunten, geldend voor iedereen.

Reactie CBG

"Een vaccin verandert niet uw DNA, maar brengt een vetbolletje met dezelfde genetische code (mRNA) als het virus in het lichaam. Zo kan uw afweersysteem er alvast antistoffen tegen maken en reageert uw lichaam snel wanneer u daadwerkelijk met het virus in aanraking komt.

Het vetbolletje met de genetische code wat in het vaccin zit, kan zich niet samenvoegen met het gastheergenoom, uw DNA. Het wordt namelijk in een cel in uw lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit. De stukjes van dit eiwit worden hiermee zichtbaar voor de afweercellen in uw lichaam, welke vervolgens antistoffen aanmaken die het virus herkennen.

Het mRNA van het vaccin wordt in de cellen waarin het is opgenomen op natuurlijke wijze weer afgebroken door enzymen (nucleases), eigenlijk op precies dezelfde manier als lichaamseigen RNA in elke cel wordt afgebroken. Het verandert dus niets aan uw DNA."

Algemene aandachtspunten

U moet extra voorzichtig zijn met Comirnaty, het Pfizer/BioNtech vaccin als u:

  • ooit een ernstige allergische reactie of moeite met ademen heeft gehad na injectie van een ander vaccin of nadat u in het verleden Comirnaty heeft gekregen
  • ooit bent flauwgevallen na een naaldprik
  • een ernstige ziekte of een infectie heeft met hoge koorts. U kunt echter wel uw vaccinatie krijgen als u lichte koorts of een infectie van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid, heeft
  • een bloedingsprobleem heeft, snel blauwe plekken krijgt of een geneesmiddel gebruikt dat bloedstolsels voorkomt
  • een verzwakte afweer van uw lichaam heeft door een ziekte zoals een hiv-infectie, of door een geneesmiddel zoals corticosteroïde dat invloed heeft op de afweer van uw lichaam

U wordt geadviseerd om met uw behandelend arts te bespreken of vaccinatie geschikt voor u is. 

Meer informatie kunt u lezen in de Geneesmiddelen Informatie Bank. Of op de website van het CBG 'vaccin-in-het-kort-comirnnaty' of 'coronavaccin-biontech-pfizer'.