Vroege puberteit
Wat is het?
Als je kind vroeg in de puberteit komt, dan beginnen de eerste secundaire geslachtskenmerken vroeg. Dat is borstontwikkeling bij meisjes en groei van de teelballen en penis bij jongens. Ook is het beharing in het genitaal gebied en onder de oksel. Verder is het de groeispurt. We spreken over te vroege puberteit als de borstontwikkeling bij meisjes begint voor het 8e jaar en de eerste menstruatie voor het 9e jaar is. Voor jongens is de grens 9 jaar (groei teelballen).
Vroege puberteit kan een eerste uiting zijn van een tumor in de buurt van de hersenstam, of een tumor op de oogzenuw. Maar dit komt bij NF1 ook zonder oorzaak voor.
Wat zijn mogelijke klachten?
Klachten hebben te maken met het optreden van de secundaire geslachtskenmerken. Soms heeft het ook effect op het gedrag van je kind. Hij/zij wordt meer emotioneel of vertoont explosief gedrag. Daarnaast zullen kinderen met een vroege puberteit vaker een kortere eindlengte bereiken.
Wat zijn mogelijke behandelingen?
Men moet uitsluiten dat de vroege puberteit wordt veroorzaakt door een tumor. Je kunt vroege puberteit behandelen met het toedienen van een medicijn in de huid. Dit gebeurt elke 4-12 weken, tot aan de normale leeftijd voor puberteit.
Late puberteit
Wat is het?
Dit is dat het kind geen secundaire geslachtskenmerken krijgt, omdat er niet genoeg geslachtshormonen geproduceerd worden. We spreken van te late puberteit als meisjes na hun 13e jaar nog geen borstontwikkeling vertonen, of ze nog niet menstrueren op de leeftijd van 15 jaar. Voor jongens geldt de leeftijd van 14 jaar als de teelballen dan nog niet gegroeid zijn. Het kan een gevolg zijn van een tumor van de oogzenuw, of nadat je behandeld bent voor een andere tumor in het hoofd.
Wat zijn mogelijke klachten?
Als je kind een late puberteit heeft, zal ook de groeispurt uitgesteld worden. Dus zullen kinderen met een late puberteit kleiner zijn dan hun leeftijdsgenoten. Dit herstelt zich na de puberteit. Verder kunnen er klachten zijn, omdat kinderen zich ‘anders’ ervaren dan hun leeftijdsgenootjes die wel de puberteit doormaken.
Wat zijn mogelijke behandelingen?
Men moet uitsluiten dat de late puberteit wordt veroorzaakt door een tumor. Als je kind een tekort aan geslachtshormonen heeft, kunnen ze dit toedienen (puberteitsinductie).
Wist je dat?
In het boekje ‘Daisy, dat is meteen een heel verhaal’ lees je wat jongeren bezighoudt en krijg je praktische tips en adviezen.