Word vrijwilliger

Heeft de NFVN voor jou of een naaste veel betekend? En wil je iets terugdoen voor andere mensen met NF en hun naasten? Word dan vrijwilliger bij de NFVN!

De NFVN zet zich in voor mensen met NF, hun naasten en betrokkenen. Dat doen vrijwilligers met hart en ziel. Het kost tijd, maar het levert hen ook het nodige op. Want het is werk dat er écht toe doet en waarmee je het verschil maakt. Ze zeggen daar zelf het volgende over:

‘Het geeft voldoening. Je leert van elkaar en je verbreedt je kennis. Als je mensen kunt helpen of als je positieve reacties krijgt op bijeenkomsten, geeft dat een goed gevoel. Want je doet het om anderen te helpen! Het is fijn om je ervaring in te zetten en je nuttig te maken. Het levert je veel op!’

Vrijwilligerstaken NFVN

Naast het bestuurswerk worden heel veel taken opgepakt door enthousiaste vrijwilligers in het land. Ook zij zetten zich met hart en ziel in voor de organisatie. Om een indruk te krijgen van het werk dat verzet wordt, staan hieronder wat voorbeelden genoemd.

A. Telefonische- of emailondersteuning van lotgenoten

 • Vragen algemeen: hoe te leven met NF1 / NF2
 • Vragen specifiek
 • over zorg (wmo) / zorgnetwerk NF1, NF2
 • werk
 • opvoeden
 • (speciaal) onderwijs

B. Buddyschap: begeleiden / ondersteunen van mensen uit de NFVN

 • bijv. als iemand een wat uitgebreider hulpvraag heeft op bijvoorbeeld bovengenoemde onderwerpen.
 • of om iemand te begeleiden naar artsen / paramedici.

Mogelijk is 1 telefoongesprek voldoende, maar als meer steun nodig is, dan kan dat. Max. 3 maanden contact van max. 1 uur per week (telefonisch / beeldbellen).

C. Ondersteunen van regiocontact – in overleg met huidige contactpersonen

Mee organiseren en begeleiden van regiocontactbijeenkomsten /- regio uitjes. Onderhouden van contact met de leden uit de regio.

D. Bezoeken van congressen en beurzen (= vaak doordeweeks/overdag)

Met als doel om de NFVN op de kaart te zetten of info te geven over de NFVN, NF1 en NF2.

E. Deelname aan themabijeenkomsten PGO-support (= vaak doordeweeks/overdag)

PGO-support organiseert cursussen en trainingen voor vrijwilligers van patiëntenorganisaties en ze organiseert regelmatig workshops, inspiratiebijeenkomsten, masterclasses rond thema’s die van belang zijn voor patiëntenorganisaties. Bijv. de waarde van lotgenotencontact; wat is ‘impact’ en hoe meet je dat? Vrijwilligersmanagement, etc.

F. Deelname aan projecten van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) (= vaak doordeweeks/overdag)

NFK organiseert regelmatig projecten voor de aangesloten kankerpatiëntenorganisaties, zoals bijvoorbeeld ‘samen beslissen’. De NFVN neemt deel in overleggroepen.

G. Redactie ledenblad NF

Zorgdragen voor een vaste column of rubriek of een interview (vanuit je eigen werkspecialisme of ervaringsdeskundigheid) en meepraten in het redactieoverleg.

Voor alle taken geldt:

 • Contact (afstemmen rapprteren) onderhouden met bestuurslid die dit onderdeel in zijn/ haar pakket heeft
 • Deelnemen als actieve vrijwilliger aan het vrijwilligersweekend in november
 • Deelnemen aan de ALV
 • Inwerkperiode afspreken, meelopen, taak(onderdelen) oppakken en vaste vraagbaak
 • Waar mogelijk deelnemen aan cursussen PGO- support

Helpen?

Heeft de NFVN voor jou of een naaste veel betekend? En wil je iets terugdoen voor andere mensen met NF1 / NF2 en hun naasten? Word dan vrijwilliger bij de NFVN! Ben je geïnteresseerd in een van bovenstaande taken, meld je dan aan via een mail naar info@neurofibromatose.nl en wij nemen graag contact met je op!

Wat kun je doen bij de NFVN?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die zich bij ons aan willen sluiten. Er zijn verschillende mogelijkheden. Hieronder zie je een aantal openstaande vacatures en een link naar andere vrijwilligerstaken. Als er een tussen zit waarin je jezelf herkent, horen we dat natuurlijk heel graag van jou! Of misschien vind je juist de ideale functie voor iemand die je kent? Dan is het natuurlijk geweldig als je die persoon erop wilt wijzen! Maar ook als je niet direct zo’n vacature ziet, komen we graag met jou in contact. Voor ons is namelijk het allerbelangrijkst dat je gemotiveerd bent om je bij ons aan te sluiten. We denken dus graag met je mee over hoe we jouw talenten kunnen inzetten!

Vacatures

Helpen?

Ben je geïnteresseerd in een van bovenstaande vacatures, meld je dan aan via een mail naar info@neurofibromatose.nl en wij nemen graag contact met jou op! Nadat je jezelf hebt aangemeld, volgt een kennismakingsgesprek of -workshop. Dit gesprek is een wederzijdse kennismaking waarin we nagegaan of de verwachtingen van jou als vrijwilliger en de NFVN met elkaar overeenkomen. En als dat lijkt te matchen, spreken we een inwerkperiode af, zodat je stapsgewijs kunt groeien in je functie of taak.